Traditionele Chinese geneeskunde

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Traditionele Chinese Geneeskunde is de verzamelnaam van een heel reeks behandelingen met als doel het harmoniseren van lichaam en geest, waaronder acupunctuur. Ik geef u graag een overzicht van de overige behandelingen die binnen de acupunctuurpraktijk aangeboden worden.

Moxa

Bij moxibustie wordt warmte-energie naar één of meerder acupunctuurpunten geleid, met als doel een tekort aan chi op te heffen en de chi-stroom te bevorderen. Door het aansteken van een propje bijvoetkruid (Artemisia moxa, of kort: Moxa), boven op de in het lichaam gestoken naald, wordt de warmte, via de naald, naar het lichaam gevoerd. In De Acupunctuurpraktijk wordt ook vaak gebruik gemaakt van speciale warmtelampen waarmee grotere zones van het lichaam behandeld kunnen worden met een diepe heilzame werking op gewrichten/spieren/huid.

Cupping

In de traditionele chinese geneeskunde worden kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe, op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de kopjes te verwarmen. Nadat de kopjes op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen Het doel van het plaatsen van een cup is de circulatie van qi en bloed te bevorderen of te herstellen. In de Acupunctuurpraktijk wordt cupping vaak en succesvol gebruikt bij het behandelen van pijnklachten.

Kruidenbehandelingen

Omdat Chinese kruiden en acupunctuur elkaars werking versterken worden kruiden en een acupunctuur behandeling vaak tegelijkertijd ingezet. Acupunctuur brengt het lichaam in balans en Chinese kruiden voeden het lichaam. De Chinese kruiden zijn geschikt voor de behandeling van diverse klachten, ze kunnen koelend, verwarmend, kalmerend of opwekkend van aard zijn en worden altijd persoonlijk afgestemd volgens een diagnose uit de traditionele Chinese geneeskunde. Een behandeling met Chinese kruiden houdt in dat je driemaal per dag kruiden inneemt tot de klachten verholpen zijn. De Acupunctuurpraktijk verbindt er zich toe enkel samen te werken met gecertifieerde leveranciers bij het aankopen van kruidenformules en garandeert zo steeds de hoogst mogelijke kwaliteit en zuiverheid.

Kinder-acupunctuur

Kinderen kunnen uitstekend met acupunctuur worden behandeld. Bij deze behandeling is een vereiste dat de behandeling pijnloos is, hierom wordt bij kinder-acupunctuur gebruik gemaakt van hele kleine minuscule naaldjes waardoor de meeste kinderen dit ervaren als een heel klein prikje of een muggenbeet. De ouders mogen altijd bij de behandeling aanwezig zijn, dit werkt ook geruststellend voor de kinderen kinder-acupunctuur is een goede keuze omdat het een veilige en zeer effectieve behandelmethode is zonder schadelijke bijwerkingen. Omdat het energiesysteem van een kind goed beïnvloedbaar is, heeft acupunctuur een snelwerkend effect op de klacht.

Veel voorkomende behandelbare klachten bij kinderen zijn:

 • Astma
 • Eczeem
 • Lusteloosheid
 • Oorontsteking
 • Chronische verkoudheid
 • Bedplassen
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Slaapproblemen
 • nachtelijk huilen
 • Onrust
 • Hyperactiviteit.

Electro acupunctuur

Electro acupunctuur is het toepassen van elektrische stromen op acupunctuurpunten via de naald. De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van elektrische geleidingskabeltjes met een stimulatietoestel verbonden waarbij de stroomimpulsen de werking van de naald versterken. Dankzij wetenschappelijk onderzoek bestaat er toenemend inzicht in de neurofysiologische processen bij electrische stimulatie van acupunctuurpunten, waarbij diverse lichaamseigen hormonen vrijkomen. Deze techniek is toepasbaar bij diverse soorten pijn, zoals bv artrose, whiplash, tenniselleboog, lage rugpijn, neuralgieën (bv. trigeminusneuralgie of postherpetische neuralgie), acute pijn bij trauma’s alsook chronische pijn die persisteert na heling van een trauma of in afwezigheid van een duidelijk letsel. De combinatie van deze, op moderne geneeskunde gebaseerde, kennis met de behandelprincipes uit de Traditionele Chinese Geneeskunde vormt een meerwaarde in het therapeutisch arsenaal van de acupuncturist

Voedingsadvies

De Chinese voedingsleer gaat uit van hetzelfde TCG-model waarin energetisch evenwicht in het lichaam belangrijk is. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen. Het ene voedingsmiddel versterkt bijvoorbeeld de warmte, een ander werkt verkoelend. Het ene voedt een orgaan, het andere heeft een dalende werking, etc. Wij leggen de nadruk hier steeds op streek- en seizoensgebonden producten. De acupunctuurpraktijk werkt samen met voedingsdeskundigen, die hierin met het nodige advies en eventuele coaching kunnen ondersteunen.